۱۳۸۸ دی ۲۲, سه‌شنبه

نان را چگونه خريد، مصرف و نگهداري كنيم؟


حد متوسط مصرف نان در كشورمان از حد مصرف جهاني بالاتر است، اين اختلاف نه به‌دليل مصرف زيادتر بلكه ناشي از مصرف نادرست و خريد بيش از نياز است.

به گزارش شبكه اطلاع‌رساني بازرگاني ايران، به عقيده كارشناسان صنعت نان كشور هر چه ضخامت نان بيشتر باشد نسبت به نان‌هايي كه ضخامت كمتري دارند ارزش غذايي بيشتري دارد و با خوردن نان سبوس‌دار مي‌توان به جذب آهن و اسيد فوليك در بدن كمك كرد.

براساس اين گزارش، كارشناسان توصيه مي‌كنند كه وقتي نان را خريديد حتما لحظاتي صبر كنيد تا بخار آن خارج شده و خنك شود زيرا انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن باعث تغيير حالت ظاهري، بيات‌شدگي زودرس، تسريع در كپك‌زدگي، تشديد ضايعات نان و ايجاد بيماري گوارشي مي‌شود.همچنين بهتر است بدانيم كه جوش شيرين در نان سبب مي‌شود كه بو، طعم و رنگ آن بد و در نتيجه ضايعات افزايش مي‌يابد و اگر نان كش بيايد نشان مي‌دهد كه داراي جوش‌شيرين بوده و براي سلامتي انسان مضر است.

گفتني است ناني كه پس از سرد شدن با سفره پارچه‌اي حمل و نگهداري شود، مطبوع‌تر و ماندگارتر خواهد بود و نان سالم ناني است كه خمير آن خوب ورآمده باشد و همچنين از طعم، مزه، رنگ و شكل خوبي برخوردار باشد. كارشناسان يادآوري مي‌كنند كه نان داغ را به هيچ وجه نبايد بلافاصله در كيسه پلاستيكي قرار داد و بايد از پيچيدن نان درون روزنامه جدا خودداري شود.

مازاد بر نياز روزانه نان نخريد
كارشناسان صنعت نان كشور معتقدند كه دادن نان‌هاي خشك و كپك‌زده به دام‌ها باعث آلودگي شير و گوشت آنها شده و نهايتا اين آلودگي به انسان منتقل مي‌شود.
براساس تحقيقات صورت گرفته در صنعت نان كشور، ضايعات نان‌هاي سنتي و نان خشك نبايد به مصرف دام‌ها برسد و حتما بايد دور ريخته شود.اين كارشناسان خريد نان مازاد بر نياز روزانه را يكي از دلايل عمده افزايش ضايعات نان عنوان كرده و توصيه مي‌كنند كه از خريد نان اضافه خودداري شود.

بر اين اساس بين حرارت و كپك‌زدگي رابطه مستقيم وجود دارد كه در نتيجه نان‌هايي كه به‌صورت داغ روي هم دسته مي‌شوند، محيط مناسبي را براي فساد ميكروبي و كپك‌زدگي فراهم مي‌كنند. از توصيه‌هاي ديگر كارشناسان اين است كه براي نگهداري بهينه نان بايد آن را به قطعات كوچك‌تر تقسيم كرده و درون كيسه در فريزر قرارداد و براي هر بار مصرف نيز به‌اندازه نياز از فريزر خارج كرده و پس از گرم كردن مورد استفاده قرارگيرد.

فوايد مصرف نان صنعتي
يكي از راه‌هاي جلوگيري از اسراف در مصرف نان در كشورمان، استفاده از نان‌هاي صنعتي است. از مهم‌ترين فوايد مصرف نان‌هاي صنعتي در كشور اين است كه‌اين نان‌ها در شرايط كاملا بهداشتي تهيه و با كمترين دخالت دست و توسط ماشين‌آلات پيشرفته توليد مي‌شود.

در توليد نان‌هاي صنعتي ارزش غذايي نان حفظ مي‌شود و نان سالم به ناني اطلاق مي‌شود كه به آساني هضم و پس از مصرف به راحتي جذب بدن مي‌شود. از ديگر فوايد استفاده از نان‌هاي صنعتي اين است كه‌اين نان‌ها شناسنامه‌دار بوده و بدين ترتيب زمان توليد، تاريخ انقضا و توليدكننده آن مشخص است و همچنين داراي تنوع بسيار است.

همچنين زمان ماندگاري نان‌هاي صنعتي بسيار بيشتر از نان‌هاي سنتي است و اين نان‌ها به راحتي مي‌توانند با انواع آردهاي سبوس‌دار، جو، سويا و امثال آن تهيه شوند. شايان ذكر است با توجه به مزيت‌هاي مصرف نان‌هاي صنعتي نسبت به نان‌هاي سنتي تغيير ذائقه مردم كشور از سنتي به صنعتي امري ضروري است.

هیچ نظری موجود نیست: