۱۳۸۸ مهر ۱۸, شنبه

مراقب لثه‌هايتان باشيد


‌سلامت دهان ودندان‌ها يكي از عوامل مهم در كيفيت بهتر زندگي و سلامت بدن محسوب مي‌شود. لثه‌ها به عنوان بافت‌هاي نگهدارنده دندان‌ها نقش مهمي در عملكرد سيستم دنداني دارند اما متاسفانه بيماري‌هاي لثه با شيوع بالايي كه در جمعيت دارند بيش از مجموعه عوامل ديگر نظير پوسيدگي‌ها سبب از دست رفتن دندان‌ها مي‌شوند.

لثه سالم، سفت و چسبيده به استخوان و دندان با نمايي شبيه پوست پرتقال است. همچنين در محل تماس با دندان كاملا صاف و داراي لبه تيز مي‌باشد.

رنگ لثه سالم صورتي است، ‌ولي در برخي افراد كه رنگ چهره تيره دارند،‌ روي لثه آنها هم لكه‌هاي قهوه‌اي‌رنگ ديده مي‌شود.

جرم؛ عامل بيماري لثه

وقتي پلاك ميكروبي در كنار لثه باقي بماند با ترشح مواد سمي به لثه آسيب مي‌رساند. هرچه پلاك مدت طولاني‌تري بر روي دندان‌ها بماند،‌ مواد سمي بيشتري ترشح شده و آسيب به لثه بيشتر خواهد شد.

بتدريج با رسوب مواد معدني در پلاك، جنس پلاك سخت‌تر شده و به صورت لايه آهكي سختي به دندان مي‌چسبد.

به اين لايه آهكي كه به رنگ سفيد، زرد يا قهوه‌اي‌رنگ مي‌باشد جرم گويند. جرم پس از تشكيل به دليل سطح خشن و ناصافي كه دارد باعث تجمع بيشتر پلاك روي دندان‌ها شده و بيماري لثه را شديدتر مي‌كند.

علائم بيماري

بيماري‌هاي لثه معمولا با ورم و آماس لثه شروع مي‌شود كه بيماري در اين مرحله براحتي قابل درمان است. علائم ورم و التهاب، حساسيت و خونريزي هنگام مسواك زدن مي‌باشد.

ممكن است مراحل پيشرفته بيماري لثه به از دست دادن دندان‌ها بينجامد. سلامتي لثه‌ها بر سلامتي عمومي بدن تاثيرگذار است.

مطالعات و بررسي‌ها وجود رابطه ميان بيماري لثه و بيماري‌هاي ديگر مانند ديابت، بيماري قلبي و زايمان زودرس را نمايان ساخته‌اند.

راه پيشگيري

1.‌ مسواك كردن مرتب و به روش صحيح،‌ همان‌گونه كه باعث سلامت دندان‌ها مي‌شود، ‌سلامت لثه‌ها را نيز تامين مي‌كند.

2.‌ تغذيه و عادت‌هاي غذايي تاثير زيادي در سلامت لثه‌ها دارد. مصرف ميوه‌هاي حاوي ويتامين ث يا فرآورده‌هاي دارويي آن با تجويز پزشك به حد مورد نياز در پيشگيري از بيماري‌هاي لثه موثر است.

3.‌ مصرف ميوه‌هايي مثل سيب، به و هويج كه هنگام خوردن سبب ماساژ لثه و تميز شدن سطوح بين دندان‌ها مي‌شود نيز كمك بسزايي در پيشگيري از بيماري‌هاي لثه مي‌كند.

4.‌‌ استفاده از نخ دندان در سلامت لثه‌ها بسيار مفيد است، زيرا پلاك ميكروبي در نواحي بين دنداني تجمع بيشتري دارد و برداشتن آنها توسط نخ دندان، ‌به سالم ماندن لثه‌ها كمك مي‌كند.

5.‌ استفاده از دهان‌شويه آب نمك (نصف قاشق چايخوري نمك در يك ليوان آب جوشيده سرد شده) همراه با ماساژ لثه‌ها نيز موثر مي‌باشد.

6.‌ اگر روي دندان‌ها جرم تشكيل شده باشد، لازم است حتما دندان‌ها جرم‌گيري شوند. ‌

جرم‌گيري نه‌تنها براي دندان ضرري ندارد، بلكه با برداشتن مواد خشن و پلاك ميكروبي از سطح دندان، به سلامت لثه‌ها نيز كمك مي‌كند.

7.‌ از مصرف سيگار و ساير دخانيات خودداري كنيد.

8.‌ معاينات دوره‌اي دندانپزشكي نقش مهمي در تشخيص به‌موقع و درمان بيماري‌هاي لثه دارد.

هیچ نظری موجود نیست: