۱۳۸۸ تیر ۷, یکشنبه

آداب خام‌خواري

تاريخ آغاز خام‌خواري با تاريخ پيدايش انسان روي زمين آغاز شده است و اكنون پس از گذشت قرن‌ها، هنوز هم شاهد گروه‌هاي ميوه‌خوار و گياهخوار هستيم.

تحقيقات نشان مي‌دهد برخي از غذاها را بايد خام مصرف كرد تا ارزش غذايي آن حفظ شود. مشاهده شده است برخي از مواد غذايي با پخته شدنشان، نه تنها ارزش غذايي‌شان حفظ نمي‌شود، بلكه تركيبات جديدي نيز در آنها ايجاد مي‌شود كه سودمند نيستند و بلكه مضر نيز هستند.

دكتر احمدرضا درستي، متخصص تغذيه :

سبزيجات بايستي تا جايي كه امكان دارد به صورت خام مصرف شود و در شرايطي كه نتوان آنها را (اسفناج نخودفرنگي)‌ خام مصرف كرد بايد آنها را بخارپز و از سرخ كردن آنها پرهيز كرد.


بهتر است برخي از سبزيجات همانند هويج كمي پخته شوند چرا كه مشخص شده است برخي از سبزيجات رنگي موجب مي‌شوند پيش‌سازهاي ويتامين A بهتر آزاد شوند و در نتيجه در بدن ويتامين‌هاي بيشتري توليد شود.

خام‌خواري گوشت
از نظر تغذيه خوردن گوشت‌هاي خام مي‌تواند مواد پروتئيني و ويتاميني بيشتري را به بدن برساند كه در اين راستا برخي جگر را به صورت خام مصرف مي‌كنند ولي نكته مهم در اين ماجرا اين است كه با پختن گوشت مقدار اندكي از ويتامين‌هاي آن از بين مي‌رود ولي گفتني است كه با پخته شدن گوشت، پروتئين‌هاي آن تغيير شكل (ناتوره شدن)‌ مي‌دهند كه در بسياري از موارد باعث هضم و جذب بهتر مي‌شود، به همين دليل پختن يا نپختن مواد غذايي بسته به شرايط و ماهيت ماده غذايي متفاوت است.


مثلا در كشور انگلستان عده‌اي به دليل علاقه شديد به مصرف شير غيرپاستوريزه و استرليزه فقط به دليل خوشمزگي آن معروف‌اند، به همين دليل هم در بسياري از فروشگاه‌هاي اين كشور در كنار انواع شير نجوشيده ، اين نوع شير نيز با قيمت بسيار گران عرضه مي‌شود كه دليل گراني آن بيشتر به دليل كاربرد دستگاه‌هاي بسيار مجهزي است كه مانع ورود هر گونه ميكروب به داخل شير مي‌شود.

مصرف شير نجوشيده ممكن است بيماري تب مالت، انواع ميكروب‌ها، نوعي سل گوارشي، انواع سياه زخم و... را به همراه داشته باشد.

مصرف شيرهاي مدت‌دار
شيرهاي مدت‌دار داراي هيچ‌گونه مواد نگهدارنده‌اي نيستند و وقتي شير استريل مي‌شود يعني تمام عوامل بيماري به صورت كامل از آن حذف مي‌شود و در بسته‌بندي كاملا ايزوله قرار مي‌گيرد و تا 6 ماه قابل مصرف است كه اتفاقا مصرف اين گونه شيرها به دليل قرار گرفتن ساير شيرها در معرض آفتاب گرم تابستان، توصيه مي‌شود.


تخم‌مرغ نپخته
تخم‌مرغ منبع خوبي از پروتئين، ويتامين‌ها و املاح ضروري است و مي‌تواند به عنوان يك ماده غذايي مهم در برنامه غذايي افراد وجود داشته باشد، دكتر درستي اظهار مي‌كند: در پروتئين نپخته تخم‌مرغ، ماده‌اي به نام «آويدين» وجود دارد كه در سفيده تخم‌‌مرغ يافت مي‌شود، حال اگر افرادي اقدام به خام‌خواري تخم‌مرغ كنند اين ماده (آويدين) جلوي جذب ويتامين بسيار مهم (H) يا (بيوتين) را مي‌گيرد، در‌صورتي‌كه اين ويتامين براي فعاليت صحيح سلول‌هاي بدن بسيار مفيد است و كمبود و يا نبودش باعث مرگ بسياري از سلول‌ها مي‌شود و علايم بيماري در وهله اول در سلول‌هاي پوستي كه بايد به سرعت تكثير شوند، ظاهر مي‌شود و پوست دچار پوسته‌ريزي و حتي سفيدشدن مي‌شود.

«ويتامين H در تمام غذاها وجود دارد و بطور كافي به بدن مي‌رسد» اين متخصص تغذيه با بيان اين مطلب در ادامه خاطرنشان مي‌كند: كسي كه تخم‌مرغ خام مصرف كند، ويتامين H كافي به بدنش نخواهد رسيد و دچار بيماري مي‌شود،‌ به همين جهت لازم است ضرورتا سفيده تخم‌مرغ پخته ‌شود.

پوسته تخم‌مرغ داراي باكتري «سالمونلا» است و به‌طور عادي 2‌تا ‌3 درصد مواد اين باكتري به داخل نفوذ مي‌كند كه اگر هنگام شكسته شدن مقداري از پوسته وارد آن شود، مسموميت شديدي به همراه دارد به همين جهت به دو دليل مهم، وجود آويدين و وجود باكتري روي پوسته، توصيه جدي اين است كه حتما تخم‌مرغ، پخته مصرف شود. دكتر درستي با اعلام اين مطلب مي‌افزايد: نكته سوم درخصوص تخم‌مرغ، اين است كه قابليت جذب پروتئين پس از پخته شدن آن بيشتر مي‌شود و با اين‌كه زرده تخم‌مرغ داراي مقدار قابل توجهي «كلسترول» است، ولي خوردن يك تخم‌مرغ در روز براي افراد معمولي و 2 تخم‌مرغ در هفته براي افراد كاملا مسني كه حتي بيماري قلبي و فشارخون دارند، كاملا آزاد است و توصيه مي‌شود آنها نيز هفته‌اي 2‌مرتبه از آن استفاده كنند، چراكه تخم‌مرغ غذاي با ارزشي است و نبايد به دليل داشتن «كلسترول» آن را از سبد غذايي حذف كرد.

كلسترول زرده تخم‌مرغ حتي در بدترين شرايط نيز براي كساني كه بيماري قلبي عروقي و فشار خون دارند، حذف نمي‌شود و حتي اين دسته از بيماران مي‌توانند هر روز سفيده تخم‌مرغ را ميل كنند يا هفته‌اي 2 مرتبه آن را بصورت كامل دريافت كنند.اين متخصص تغذيه در پايان مي‌افزايد: ديده مي‌شود برخي از ورزشكاران به پيشنهاد مربيان ورزشي خود اقدام به خوردن چندين تخم‌مرغ در روز، آن هم بصورت خام مي‌كنند. در صورتي كه مصرف بيش از 2 تخم‌مرغ در روز، عملا كمك زيادي به بهبود وضعيت آنها نخواهد كرد و فقط آنها را دچار عوارض كبدي و كليوي مي‌كند و دائمي خوردن آن علاوه بر عدم جذب ويتامين»H« ، ممكن است مرگ فرد را نيز سبب شود.

هیچ نظری موجود نیست: